RETETE RECENTE

GALUSTE CU CAISE

July 29, 2011 | CATEGORIA

Galustele cu casise, la fel de bune ca si cele cu prune, nu lipsesc din meniul acestei veri. Daca punem si putina scortisoara, cu siguranta aroma ne va incanta. Totusi am o intrebare: ce preferati mai mult, prune sau caise? Eu nu pot sa ma hotarasc…

INGREDIENTE:

5 cartofi mari – aproximativ 500g
200 g faina
1 praf sare
600 g caise coapte
1/2 lingurita scortisoara macinata
6 linguri pesmet
1 lingura nuca macinata
1 plic de zahar vanilat + 2 linguri de zahar
2 linguri de unt
zahar pudra – pentru servit
scortisoara (pudra)- optional pentru servit

PREPARARE:

Procedam ca si la galustele cu prune, doar ca schimbam tipul de fructe.

Spalam caisele si le scoatem samburii fara a le taia in doua jumatati. Daca nu reusim vom folosi in galusca ambele jumatati. Le punem intr-un castron si le presaram cu zahar (si putina scortisoara daca va plac mai aromate). Fierbem cartofii in coaja cu putina sare. Dupa ce racesc ii dam prin razatoare. Amestecam cu faina astfel incat sa obtinem un aluat omogen.

Framanatam aluatul, intindem o foaie cu grosimea de ½ cm, pe care o portionam in dreptunghiuri suficient de mari cat sa imbrace caisele.

Le punem la fiert in apa cu putina sare. Vom sti ca sunt facute atunci cand se ridica la suprafata (nu au nevoie decat de 5 minute). Nu le lasam mai mult decat este necesar sa fiarba pentru ca vom distruge aluatul. Le scoatem din oala cu o paleta cu gauri, astfel incat sa se scurga apa de pe ele.

In timp ce galustele se fierb noi pregatim pesmetul, cu care vom tapeta galustele. Intr-o tigaie calim in unt pesmetul amestecat cu nuca macinata si zahar. Cand s-au rumenit le dam la o parte de pe foc. Intr-un castron adanc punem cateva galuste. Peste acestea punem 2 – 3 linguri de pesmet. Tinand castronul in maini incepem sa scuturam galustele. Ele se vor invarti si se tapeteaza singure.

Le servim cand se racesc, cu zahar pudra si scortisoara.

Pofta buna va doresc!

Comentarii

  • Deja e prea mult pentru mine!Uite cum arata!

  • zilahi adela

    Hmmmm o bunatate , pregatesc si eu ceva semanator! Mie imi plac ambele variante! Pupicei!

  • vai ce pofta mi-ai facut !!!

  • Am facut cu prune, dar cand le vad pe ale tale cu caise, zau ca nu mai rezist….trebuie sa incerc neaparat!!!….si sigur sunt la fel de bune ca si cele cu prune!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Teo! Incearca si tu si vei vedea ca nu e greu! Pup

  • diva in bucatarie

    Multumesc Adela!

  • diva in bucatarie

    Adina, te invit la o galusca!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Nely! Sa imi spui care iti plac mai mult…

  • O, doamne!…abia astept prunele…
    nu stiu cum is astea dar cele cu prune mi-aduc aminte de bunica. ea era cea care mi le facea..si cind ea s-a stins….

    • diva in bucatarie

      Dar pe piata gasesti deja prune. Noi am facut de 2 ori pana acum… Le astepti pe cele din gradina?

  • Fiindca n-am incercat niciodata cu caise,cred pe acestea le-as alege…mai ales la cum arata! weekend placut!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Adina! Weekend placut si tie!

  • gaby_d

    Ma tenteaza!
    Arata fain tare.

  • diva in bucatarie

    Multumesc Gaby! Astept sa imi spui si cum ti-au iesit!

  • Cat de bune sunt!! Buna mea facea mereu cu prune.. dar tare bune mai sunt cu caise !! arata minunat!! Cristina chiar imi pare rau ca nu te-am intalnit atunci la Party dar poate vor mai fi ocazii ! te pup

  • diva in bucatarie

    Multumesc Antonina! Te pup si eu

  • Adrian

    Yummy!!! Superba reteta si fantastic pics!

    • diva in bucatarie

      Tks!!! Pacat ca nu esti aici sa le gusti…

  • felicia

    foarte bune

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *