google plus pinterest twitter

ADS 1 code

MUCENICI MOLDOVENESTI – SFINTISORI

02 Mar 2011

mucenici-moldovenesti-0

9 martie este ziua celor 40 de sfinti. In Moldova se prepara niste mucenici copti (sfintisori) care sunt atat de pufosi, insiropati si deliciosi, incat nu ii poti refuza.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:
600 g faina
2 galbenusuri
30 g drojdie
putina coaja rasa de lamaie
30 g unt
1 lingurita zahar
1/2 lingurita sare
300 ml lapte

Pentru sirop:
1 ceasca zahar
1 ceasca miere
300 ml apa
1/2 lingurita esenta de vanilie
Pentru topping:
250 g nuci tocate

PREPARARE:

Preparam maiaua din drojdie, o lingurita zahar si una de faina. Dupa 10 minute o amestecam cu restul ingredientelor.

mucenici-moldovenesti-1

Framantam bine aluatul. Vom obtine un aluat moale pe care il lasam sa creasca la loc caldut.
Cand acesta creste (si va creste mult), il impartim in 8 bucati din care modelam rulouri, pe care le impletim sub forma de 8. Punem mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

mucenici-moldovenesti-2

Ii vom coace timp de 45 de minute in cuptor electric preincalzit la 180°C.
Cat timp acestia se coc pregatim siropul: fierbem apa cu zaharul timp de 4-5 minute. Lasam sa se raceasca putin si adaugam mierea de albine si esenta de vanilie.
Cand mucenicii sunt gata ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca putin, apoi ii inmuiem bine in sirop.

mucenici-moldovenesti-02

Ii servim proaspeti, cu nuci presarate din belsug.
Pofta buna!

Printeaza Printeaza
mucenici-moldovenesti-0

18 Comentarii

  1. Am facut si eu odata mucenici, nu stiu daca exact reteta asta, si fara nuca fiindca pe vremea aia nu aveam voie sa mananc .
    Trebuie sa fie foarte buni asa cum i-ai facut.

    1. diva in bucatarie says:

      Multumesc, Natalia.

  2. Fancy Cake says:

    Preferatii mei! Cei fierti nu ma incanta, dar din astia copti,as manca o tava, daca mi-as pune mintea.

    1. diva in bucatarie says:

      Si sotul meu la fel…

  3. DiaMar bucataria galbena says:

    Si eu tot mucenici am,dar tot servesc si de la tine.Arata apetisant.Te pup!

    1. diva in bucatarie says:

      Multumesc Mihaela. Te pup!

  4. Maya says:

    Arata tare bine!

    1. diva in bucatarie says:

      Multumesc Maya.

  5. dana says:

    Azi intra in lucru mucenicii! Paharele maine :))

    Am adaugat reteta si pe pagina de facebook “Cozonac”:
    http://www.facebook.com/pages/Cozonac/54794182878?sk=wall

    Te asteptam sa ne mai impartasesti retete din bucataria romaneasca!

    1. diva in bucatarie says:

      Multumesc Dana!

  6. Adina says:

    Foarte bine arata! Imi plac f mult dar nu I-am mai mancat de ani buni.MErg oare facuti si cu drojdie uscata? Nu gasesc aici proaspata. Felicitari pt site, sunt fana!

    1. diva in bucatarie says:

      Din cate stiu 1 plic drojdie uscata este echivalentul a 25 g drojdie proaspata…

  7. paula says:

    daca e drojdie uscata cat ar trebui sa pun?sunt undeva unde drojdia ca acasa nu se gaseste!!:(

    1. diva in bucatarie says:

      la 25 g drojdie proaspata eu pun 7-8 g drojdie uscata

  8. paula says:

    scuze abia acum a vazut comm. anterior!

    1. diva in bucatarie says:

      :)

  9. Narcisa says:

    Maine ii fac! 😀 e prima data cand ii incerc, abia astept sa ii gust!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Banner ADS 3 inner