Sarmale in varza murata

16 decembrie 2010Diva in Bucatarie

Sarmale in varza murata. Tocam carnea impreuna cu ceafa. Adaugam ceapa tocata marunt si calita, orezul, putin piper macinat, cimbrul si mararul.

Sarmalele nu lipsesc din casele romanilor de sarbatori. Cred ca bucataria romaneasca nu poate fi conceputa fara sarmale cu varza acra si mamaliguta. La Praid, in Harghita, a fost organizat in toamna un festival al sarmalelor. Dar asta nu e tot, pentru ca am citit de curand ca s-a deschis si o fabrica de sarmale la Gheorghieni (tot in Harghita). Credeti ca mirosul imbietor al sarmalelor facute in casa le va face pe doamne sa-si schimbe obiceiul de a gati cu cel de a cumpara sarmale gata facute? Sunt curioasa sa stiu ce vanzare vor avea…

INGREDIENTE:

700 g carne de porc
100 g ceafa porc afumata
4-5 felii de costita de porc afumata
2 linguri de orez
1 ceapa mare
2 linguri cu varf de orez (60 g)
marar
putin cimbru
1 varza murata mare – cu frunze subtiri
5 linguri de bulion
2 linguri ulei
1 foaie dafin
boabe de piper
1/4 lingurita piper macinat
optional smantana pentru servit

PREPARARE:

Pentru inceput ne pregatim foile de varza: daca varza este prea acra sau prea sarata spalam frunzele in apa calduta si le stoarcem. Daca frunzele sunt prea mici taiem nervurile groase pe dos, fara sa rupem frunza, iar daca frunzele sunt prea mari le putem taia in doua.
Tocam carnea impreuna cu ceafa. Adaugam ceapa tocata marunt si calita, orezul, putin piper macinat, cimbrul si mararul.

Punem la acest amestec si o ceasca de apa rece care are rolul de a fragezi carnea. Luam frunza de varza in mana si punem carne tocata cam o lingura (daca va plac sarmale mai mici puneti cu lingurita). Carnea o punem pe latimea frunzei, astfel incat sa ne ramana cel putin 2 cm la un capat si la celalat al frunzei, pentru a inveli sarmaua.

Introducem capatul ingust inauntru pentru a nu de desface sarmalele cand le fierbem. Cateva frunze de varza le taiem julien si le punem pe fundul oalei impreuna cu costita afumate. Apoi, asezam sarmalele una langa alta, chiar si suprapuse daca avem mai multe, dar trebuie sa avem grija ca oala aleasa sa fie destul de inalta, pentru a nu a da in foc cand fierb.

Cand terminam de aranjat sarmalele mai punem un rand de varza taiata julien, boabele de piper si frunza de dafin.

Turnam apa clocotita peste acestea si le punem la fiert. Intre timp calim bulionul si il punem peste varza.

Lasam sa fiarba cam o ora, completand cu apa din cand in cand, apoi le dam la cuptor pentru 30 de minute sa scada.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Astea numai sarmale nu sunt. Asta e carne invelita in varza. Sau mai bine zis un soi de varza umpluta cu carne. Doua linguri de orez (40g) la 700g carne ca si cum n-ar exista. Crek mai bine le spuneti sarmale de fite. :))))

    1. Asa se mananca in ardeal..nu sint de fitze..in alte parti ale tarii se mananca destul de rar sarmale…in zona aradului se mananca aproape saptamanal..ziua de duminica o respectam cu un mare fast…daca nu mancam sarmale,mancam ardei umpluti sau gulii umplute sau sarmale in vita de vie sau varza a la cluj…si se pune o parte orez la 10 parti de carne….inca un truc de la bunica mea…nu exista sarmale slabe…ele si carnatii trebuie sa fie grasi…nu exista sarmale light, de regim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *