Varza murata la butoi

23 octombrie 2010Diva in Bucatarie

Varza murata la butoi. Reteta de varza murata la butoi este o reteta simpla, usor de pregatit si iese tare buna daca se respecta toate indicatiile date mai jos.

Varza murata la butoi – muratura cea mai consumata pe timpul iernii. Folosita la sarmale, varza calita, rata pe varza, varza a la Cluj sau pur si simplu ca salata de varza murata, aceasta este tare gustoasa si sanatoasa. Se poate face si ciorba cu varza murata.

Reteta de varza murata la butoi este o reteta simpla, usor de pregatit si iese tare buna daca se respecta toate indicatiile date mai jos.

In primul rand, varza murata la butoi nu se pune devreme. Perioada perfecta ar fi dupa jumatatea lunii octombrie, chiar spre sfarsitul acesteia sau la inceputul lui noiembrie. Acest lucru depinde zona in care locuiti. Daca stati la munte, unde este mai racoare dupa jumatatea lui octombrie este in regula. Pentru zonele de deal-campie, unde frigul vine destul de tarziu cel mai bine ar fi sfarsitul lunii octombrie. Varza  la butoi are nevoie de 6 pana la 8 saptamani sa se mureze.

In al doilea rand, daca folositi butoi de plastic, acesta trebuie oparit in prealabil cu apa fierbinte si se spala foarte bine. Daca folositi borcane din sticla alegeti borcane cu gat mare, sa intre capatana de varza.

Un alt lucru important este alegerea tipului de varza bun pentru murat. Se recomanda verzele cat mai indesate, cu foi subtiri, fara frunze vestede, patate. Acestea trebuie sa aiba aspect proaspat si sanatos.

Pentru culoare se folosesc stiuleti intregi de porumb. Acestia dau culoarea galbuie, dar asigura si stimularea procesului de murare.

Se poate folosi sfecla rosie pentru culoare rozalie. Sau se pot pune 1-2 verze rosii in butoi ce vor da culoarea roz. Se mai poate pune gutuie pentru parfum si stimularea murarii.

Un amanunt foarte important pentru ca varza murata la butoi sa fie buna: se foloseste doar sare pentru muraturi neiodata, grunjoasa. Se gaseste in piata, la kilogram!

Pentru a pune varza murata la butoi aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: verze sanatoase, sare grunjoasa neiodata speciala pentru muraturi, stiulete de porumb uscat sau o gutuie, flori uscate de marar, cimbru uscat sau frunze de dafin.

Mod de preparare varza murata la butoi: 

Se scobesc putin cotoarele verzelor, se indeparteaza frunzele vestejite, apoi se spala. Nu trebuie scobit foarte mult, varza se acreste bine in timp. Mama mi-a spus ca varza vecinei ei care obsinuia sa scobeasca adanc cotorul nu tinea niciodata mai mult de luna ianuarie, in timp ce a noastra rezista pana dadea caldura.

Se pun pe fundul butoiului o parte din verdeturile uscate (cimbru, dafin),o radacina de hrean, apoi se indeasa verzele. Printre ele se mai pun bucati de hrean. Daca aveti un furtun lung pentru a vantura zeama, este bine sa il puneti inainte sa incepeti sa aaranjati varza, caci veti reusi sa scoateti toata zeama usor. Acest lucru este necesar pentru a impiedica formarea florii in butoi (balosire), ceea ce va compromite muraturile in final. Furtul va sta in butoi pana se termina procesul de vanturare.

Se realizeaza la rece saramura din apa si sare de muraturi. Se pun 30 g de sare de muraturi la 1 l de apa si se amesteca pana se dizolva, apoi se toarna  peste varza. Varza trebuie complet acoperita de saramura. La final se pune stiuletele de porumb, flori de marar,  2 radacini de hrean si cateva fire de cimbru uscat.

Exista mai multe metode de pritocirea verzei:

  1. * rasturnarea moarei din butoi si amestecarea ei cu o lingura, apoi se pune la loc peste varza
  2.  * scoaterea moarei cu furtunul, cum se scoate benzina din canistra
  3. *  suflarea prin furtun in moare

Orice metoda alegeti, operatiunea se repeta 10 zile, din doua in doua zile sau zilnic, apoi la 2 saptamani. In aceasta perioada nu se sigileaza bidonul, se acopera cu o farfurie sau o oala, astfel incat sa nu intre praf sau inspecte. Dupa perioada de vanturare se pune capacul  (se scoate furtunul inainte) si nu se mai umbla la varza timp de 6-7 sapatamani.

Sa va fie de folos si sa va bucurati de cele mai bune sarmale de Craciun sau de o rata pe varza delicioasa.

Si, daca beti si un pahar de moare atunci veti fi mai sanatosi. Sotul meu iubeste cartofii copti cu unt si o cana de moare langa ei.

Puteti pune si varza murata la borcan, aceasta se mureaza mai repede.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *