RETETE RECENTE

GALUSTE CU PRUNE

August 18, 2010 | CATEGORIA

galuste-cu-prune-desert

INGREDIENTE:

5 cartofi mari – aproximativ 500g
200 g faina
1 praf sare
600 g prune coapte
1/2 lingurita scortisoara macinata
6 linguri pesmet
1 lingura nuca macinata
1 plic de zahar vanilat + 2 linguri de zahar – pentru reteta vegana folosim 3 linguri zahar de cocos
2 linguri de unt/margarina/ulei
Optional: zahar pudra sau zahar de cocos – pentru servit

PREPARARE:

Spalam prunele si le scoatem samburii fara a taia pruna in doua jumatati. Mie imi place sa am o pruna intreaga in galusca, nu voi folosi jumatati sau bucatele de prune. Le asezam intr-un castron si le presaram cu zahar tos (si putina scortisoara daca va plac mai aromate). Fierbem cartofii in coaja cu putina sare. Dupa ce se racesc ii dam prin razatoare. Amestecam cu faina astfel incat sa obtinem un aluat omogen.

Framanatam putin aluatul si apoi intindem o foaie cu grosimea de ½ cm. Vom taia niste dreptunghiuri. Fiecare dreptunghi va fi modelat in jurul unei prune.

Le punem la fiert in apa cu putina sare. Vom sti ca sunt facute atunci cand se ridica la suprafata (nu au nevoie decat de 5 minute). Nu le lasam mai mult decat este necesar sa fiarba pentru ca vom distruge aluatul. Le scoatem din oala cu o paleta cu gauri, astfel incat sa se scurga apa de pe ele.

In timp ce galustele se fierb noi pregatim “glazura”. Intr-o tigaie calim pesmetul amestecat cu nuca macinata si zahar in unt/margarina/ulei. Cand s-au rumenit le dam la o parte de pe foc. Intr-un castron adanc punem cateva galuste. Peste acestea punem 2 – 3 linguri de pesmet. Tinand castronul in maini incepem sa scuturam galustele. Ele se vor invarti si se tapeteaza singure.

Le servim cand se racesc, cu zahar sau simple.

Pofta buna!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *